Enkele Weetjes

Ode aan mijn vader Willy (pag. 10). Ik heb hem als figuurtje gebruikt. Hij is verantwoordelijk voor de voertuigen van de Lokerse Politie.
Tevens maker van deze klok. (pag. 4)

Deze mobilehome staat er in het echt ook meestal.

(pag. 44) Het kasteel van Ueberg en het domein waren zijn eigendom, sinds 2019 is het Euberg Park samen met de 'kattenberg' volledig eigendom van de stad en is dit heraangelegd en hernoemd naar Raemdonck-park.Het kasteel is afgebroken kort voor WO II.De heuvel is nog een van de laatste overblijfselen van een stuifzandrug.De Duitsers hebben hier inderdaad gezeten, maar dat was tijdens WO I.

Correctie: [tekst copy (f) oude fotos Lokeren]

"Le Château d' Ueberg à Lokeren met aanpalend park . Het “kasteel” en domein waren eigendom van burgemeester August Raemdonck (1908 tot 1939 ) . In dit park heeft op de Uebergheuvel, een oude landduin vanwaar men een prachtig uitzicht had op de Daknamse bossen. Het domein was destijds bereikbaar via een machtige beukendreef.
De bouw van het kasteel begon omstreeks 1890 en werd op 7 mei 1899 ingewijd. Burgemeester Raemdonck overleed op 15 oktober 1939. Zeven maanden later, op 10 mei 1940, brak de 2de WO uit. Het kasteel, dat sinds de dood van de burgemeester niet meer bewoond was, werd ingenomen door de Duitsers. De torenspits werd afgebroken om plaats te maken voor een uitkijkpost tegen luchtaanvallen. Het park, waarvan een deel reeds in 1938 was ingenomen bij de aanleg van de viaduct en de verbreding van de rijksweg, werd tijdens de oorlog verwoest; alle bomen en struiken werden opgestookt. Toen na de bevrijding de Duitsers verdwenen waren en het kasteel verlaten stond, werden de deuren, de ramen en de houten vloer uitgebroken en bleef er enkel een bouwval over.
De gronden werden later door de stad aangekocht in 1958, waarna het park heringericht werd."

Er zijn drie kunstwerken te vinden in het Euberg Park.
(gelieve er geen extra gaten in te maken)

  • Wybrand Ganzevoort [°1930] Werk - 1982

  • Jef Mouton [°1952] Werk - 1989

  • Gisleen Heirbaut [°1923 +1999] Ochtend - 1978

© 2020 by Tom Muyldermans

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now